Petőfi Sándor Általános Iskola

Nyári programok, táborok az iskolában

2023. június 24-én iskolánkban is ünnepélyesen bezártuk a tanévet. A programok, a táborok szervezése azonban folyamatos volt egész nyáron.

Június 26-27-én  hittanos programon vettek részt az alsó tagozatosok. A vidám játéknak, a közösségi együttlétnek a szép templomkert adott otthont. A rendezvény szervezője Mindákné Rádi Piroska hitoktató volt.

Cserediák program: Július 3-7-ig iskolánk 9 fős delegációja barangolhatott Erdélyben, Háromszéken. A Petőfi200 program keretében szervezett versenyeken nyújtott kimagasló eredményeikért kapták az ingyenes székelyföldi jutalomtábort tanítványaink. A gyerekekkel többek között Sepsiszentgyörgyön múzeumkerti, Kézdivásárhelyen udvartéri sétára indultunk ’48-as emlékeink nyomán, majd rövid időre csatlakoztunk a csernátoni Petőfi olvasótáborhoz, bejártuk a kenyér útját, jártunk Benedek Elek házában és volt alkalmunk a Vargyasi-szorosban kalandtúrán is részt venni. Vendéglátóinknak köszönhetően megannyi megőrzendő élménnyel tértünk haza Háromszékről, Székelyföldről. Delegációnk házigazdája a Kovászna Megyei Tanácstól Giliga Márta volt. A gyerekeket Lőrincz Hajnalka és Rádi Györgyi kísérte.

Július 10-14. lázas készülődéssel telt. Programokat szerveztünk, egyeztettünk Gáspár Dáviddal Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának rendezvényszervezőjével. Szerettük volna viszonozni székelyföldi barátaink meleg vendéglátását. A nyár talán legmelegebb napján, július 17-én érkezett meg a 9 fős csapat a romániai Kovászna megyéből. A sepsiszentgyörgyi fiatalok a Petőfi emlékévhez kapcsolódóan, egy komoly felkészülést igénylő verseny győzteseiként részesültek a néhány napos jutalomutazásban. Július 21-ig voltak vendégeink. Ez idő alatt megismerték Petőfiszállást, finom sajtokat kóstoltak a Szentkúti Tejüzemben. Megnézték a vasúttörténeti kiállítást és a Péteri-tó környezetét. Falunk polgármestere várta őket a hivatalban. Helytörténeti sétán vettek részt Kiskunfélegyházán. Megismerkedtek Kecskemét és Kiskőrös nevezetességeivel, fogadta őket Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke, de közben jutott idő egy kis strandolásra, motorozásra is és a fagyizás sem maradhatott el. A delegáció házigazdája Petőfiszálláson és Kiskunfélegyházán Rádi Györgyi és Lőrincz Hajnalka volt. A vendéglátásban segítségünkre volt a település konyhája, az önkormányzat, Balla Katalin, Szabóné Szendrei Mária, Takács Istvánné, Mindákné Rádi Piroska, Rádiné Bajáki Gyöngyi és Barnabás atya.  Iskolánk diákjai is segédkeztek a vendéglátásban, miközben a fiatalok is összebarátkoztak egymással. Vendégeink köszönték az élménydús napokat, csodás programokat, a profi szervezést. Remekül érezték magunkat, ahogyan ezt Matyi verse is tolmácsolja.

Petőfi 200

Kisbusz megy az országúton

Magyar határ fele.

Mellettem egy fiú ült,

S beszélgettem vele.

Más országban voltunk,

Otthonunktól távol,

Most szakadtak el

Az almák az ágtól.

Hol szabadok a gyerekek,

És nincsenek keretek,

Ott kezdődik a hely:

Fagylaltkehely.

Motorozás, múzeum,

strandolás,

Öröm örvényben,

örökös pancsolás.

Planetárium,

Vasút, szekér,

Barátságok…

Mindent megér!

Kisbusz megy az országúton,

Román határ fele.

Mellettem egy fiú ült,

S beszélgettem vele.

Emlékeim száma

ezerhétszáz,

Ezt adta nekünk

Petőfi 200.

Buja-Beke Mátyás, 6. B

Váradi József Általános Iskola

Sepsiszentgyörgy

A cserediák programot Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa támogatta. Köszönjük nekik! Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a vármegye választása a mi iskolánkra, a mi diákjainkra esett.

Hittantábor: Július 24-27. Iskolánk felső tagozatos hittanosai valamint középiskolás segítő diákok Sopronbánhidán táboroztak négy napot. Az utazás vonattal történt. Soron városa gyönyörű, bővelkedik szépséges műemlékekben (Tűztorony, Várfal sétány, Pálos templom és múzeum…) és természeti látnivalókban, melyeket a néhány nap alatt megtekinthettek, bebarangolhattak a résztvevők. A látnivalók mellett közösségi és lelki élményekben is bőven volt részük a táborlakóknak, hisz mindennap volt szentmise és jutott idő közösségi játékokra, baráti beszélgetésekre, közös étkezésekre is. A tábor zárásaként bibliai történeteket adtak elő a csoportok valamint kis indulókban, csatakiáltásokban fogalmazták meg élményeiket. A tábor szervezése és vezetése Pál Csaba atyának és Mindákné Piroska néninek (hitoktató) köszönhető. A programok segítői Györgyi néni, Géza bácsi és Krisztián testvér voltak. A tábor megvalósításához segítséget nyújtottak a szülők, a Pálosszentkúti Plébánia valamint Petőfiszállás Község Önkormányzata. Magánszemélyektől is érkezett támogatás. A hittan tábort a hittanversenyek érmesei ajándékba kapták.

Csibe-tábor: Augusztus 22-25-ig kerül megrendezésre intézményünkben az iskolaelőkészítő-tábor leendő elsőseink számára. Az előttük álló 4 napon megismerkednek az iskola épületével, újra találkoznak az alsós tanítókkal, játékos fejlesztő foglalkozáson vesznek részt gyógypedagógusunk irányításával. Szeptember 1-jén már magabiztosan érkeznek majd a tanévnyitóra. Az ingyenes tábor a Diákönkormányzat támogatásával, Tőzsér Mária gyógypedagógus szakmai irányításával és a tantestület munkájával kerül megvalósításra.

 

back to top